Parazwemmer Rogier Dorsman is wereldkampioen geworden op de 100 meter schoolslag. Na het goud op de 50 meter vrije slag was het in Manchester al de tweede gouden medaille voor de slechtziende Amersfoorter. Naast het goud van Dorsman veroverde Bas Takken zilver op de 400 meter vrije slag.

Dorsman was huizenhoog favoriet voor de wereldtitel op de 100 meter schoolslag. In de SB11-handicapklasse is hij de laatste jaren oppermachtig. Zo won hij in 2021 paralympisch goud en vorig jaar werd hij wereldkampioen op die afstand. In de finale liet hij zijn klasse duidelijk zien: met 1:10.31 was hij bijna drie tellen sneller dan de concurrentie. Zijn tijd was goed voor een kampioenschapsrecord. ‘Ik ben enorm blij met de tijd, ik kwam de laatste tijd niet onder de 1:11. Om dan meteen zó ruim daaronder te duiken, voelt goed.’

Gouden randje
Voor de 24-jarige Takken was het zilver op de 400 meter vrije slag er eentje met een gouden randje. Na een moeizaam seizoen en een tegenvallende vijfde plaats op de 200 meter wisselslag had de Amersfoorter weer reden tot lachen. ‘Zilver was niet waar ik voor ging, maar na alle tegenslag ben ik trots op mezelf’, kon hij terugkijken. Het goud ging naar de Italiaan Stefano Raimondi.

Florianne Bultje (100 meter vlinderslag) en Thomas van Wanrooij (100 meter vrije slag) wisten zich niet te mengen in de strijd om de medailles. Beiden werden zesde.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.