Liesette Bruinsma is wereldkampioen geworden op de 100 meter vrije slag. In het Engelse Manchester tikte ze aan na 1:06.45, vlak voor de Chinese Xinyi Wang en Jia Ma, die het zilver en brons veroverden. Voor de 22-jarige Friezin is het haar eerste wereldtitel sinds 2019.

Bruinsma zocht de laatste tijd vooral naar het plezier in het zwemmen. Na haar doorbraak in 2016, met twee keer goud op de Paralympische Spelen reeg de blinde zwemster de titels aan elkaar. Na de coronaperiode verdween de lol in haar sport en tegelijk ook haar successen. Daarom zei ze voorafgaand aan de WK ook: ‘Het belangrijkste is dat ik kan genieten in het water. Want uiteindelijk doe ik deze sport omdat ik het leuk vind.’

In Manchester lijkt het plezier weer gepaard te gaan met succes. Na brons op de 200 meter wisselslag en zilver op de 50 meter vrije slag veroverde ze op de 100 meter vrije slag eindelijk weer een gouden medaille. ‘Na vier jaar sta ik dan eindelijk weer op het hoogste podium’, glunderde Bruinsma. ‘In de series lag ik ver voor, maar ik weet dat die Chinese meiden in de finale sneller gaan. Het was geen rechte race, ik zat twee keer in de lijnen, dus was ik heel blij toen ik hoorde dat ik goud had.’

Dubbel zilver
Op dag vijf van de wereldkampioenschappen was er ook Nederlands succes voor Rogier Dorsman. Hij won zilver op de 100 meter vrije slag in dezelfde categorie als Bruinsma (S11, voor blinde zwemmers). Lisa Kruger won haar derde zilveren medaille op dit toernooi; dit keer op de 100 meter vlinderslag.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.