Zoals ik al eerder schreef: alle wegen leiden dit jaar naar Parijs. Of – voor wie níet aan de kwalificatie-eisen voldoet: níet naar Parijs. De meeste sporters zullen zich via tijden, afstanden of plaatsen op de wereldranglijst kwalificeren voor de Paralympische Spelen. En voor vier sporten waarin Nederland actief is, zijn er dit jaar paralympische kwalificatietoernooien.

Op de paralympische kwalificatietoernooien (PKT’s) zijn er rechtstreekse tickets te verdienen die recht geven op deelname in Parijs. Mits er ook aan de eventuele aanvullende nationale eisen is voldaan, uiteraard. In de periode maart tot mei zijn dit de vier toernooien waarop het voor de Nederlandse sporters alles of niets is: naar Parijs, of niet.

02-07 maart: PKT Boogschieten in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)
Boogschutters Mark de Gier en Roy Klaassen verrasten afgelopen zomer door op de Europese kampioenschappen in Rotterdam derde te worden in de teamwedstrijd. Richting Parijs was die prestatie echter weinig waard; er waren in het dubbeltoernooi geen kwalificatiepunten te verdienen. Begin maart gaan de twee samen met coach Pier Elzinga voor hun laatste kans op paralympische kwalificatie. Ze zullen in Dubai de finale moeten halen voor een paralympisch ticket. Per land is er maximaal één ticket te verdienen, dus haalt de een het, dan de ander niet. En andersom.

Mark de Gier (l) en Roy Klaassen in actie tijdens de EK in Rotterdam in 2023. (Foto: Ilse Schaffers)

20-24 maart: PKT Rolstoelrugby in Trentham (Nieuw-Zeeland)
Voor de Nederlandse rolstoelrugbyers leek de weg naar Parijs afgesloten na een zesde plaats op de Europese kampioenschappen afgelopen jaar. Als beste ‘niet-anderszins-gekwalificeerde land’ op de wereldranglijst mag de ploeg zich echter alsnog opmaken voor het PKT in het Nieuw-Zeelandse Trentham. Een plek bij de beste drie landen geeft recht op deelname in Parijs. Nederland is op voorhand zeker geen favoriet. Regerend wereldkampioen Australië moet zich ook nog via dit PKT kwalificeren. Ook Canada, Nieuw-Zeeland en Duitsland staan beduidend hoger op de wereldranglijst dan de Nederlandse ploeg.

12-14 april: PKT Rolstoelbasketbal in Antibes (Frankrijk)
De Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen zijn al lang en breed zeker van Parijs en met zeven grote titels op rij op z’n minst huizenhoog favoriet voor goud. De mannen slaagden er tijdens de Europese kampioenschappen in Rotterdam echter niet in zich te kwalificeren voor Parijs. Zij moeten zich tijdens het PKT in het Franse Antibes bij de beste vier ploegen spelen om alsnog naar de Paralympische Spelen te mogen. Tegenstanders daar zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Marokko, Colombia, Canada en de nummer 2 van de Aziatische kampioenschappen, die in januari gehouden worden.

19-21 mei: PKT Roeien in Luzern (Zwitserland)
Roeien kent twee PKT’s: eentje per continent én eentje wereldwijd. Omdat de Nederlandse dubbeltwee (Corné de Koning en Esther van der Loos) zich al gekwalificeerd heeft, is er voor skiffeur Eva Mol nog één kans: op het mondiale PKT in het Zwitserse Luzern. Alleen de winnaar in de PR1-klasse pakt bij de eenpersoonsboten een ticket voor Parijs. En mocht Mol dat ticket pakken, zal ze om écht naar Parijs te gaan ook nog aan de strengere nationale eis moeten voldoen: een keer top-4 op een van de wereldbekerwedstrijden of de Europese kampioenschappen dit jaar.

Tekst: Robin Wubben
Foto’s: Mathilde Dusol, Ilse Schaffers