Over ruim acht maanden beginnen de Paralympische Spelen in Parijs. Hoeveel sporters er dan namens Nederland naar de Franse hoofdstad afreizen, zal nog moeten blijken. Het kwalificatiejaar loopt in een aantal sporten tot in juni door. Als houvast voor de komende maanden 8 sporters die ik als parawatcher interessant vind om dit jaar in de gaten te houden.

1. Fleur Jong, atletiek
Voltooide afgelopen jaar haar toch al indrukwekkende erelijst door – nota bene in Parijs – haar eerste wereldtitels te veroveren. Is nu de beste van Europa, de wereld en de Paralympische Spelen als verspringster en op de 100 meter. Gaat die status (als er niks heel geks gebeurt) verstevigen met wereldrecords – die ze al in handen heeft, maar elk jaar scherper kunnen – en twee gouden medailles op de Spelen in Parijs.

2. Olivier van de Voort, zwemmen
Rugslagspecialist. Zette na paralympisch zilver in 2016 een punt achter zijn carrière en ging studeren. Toch bleef de topsport kriebelen en op 26-jarige leeftijd dook hij afgelopen november ineens op bij de World Series in Egypte. Zwom in Rotterdam de kwalificatielimiet voor Parijs en dus is een rentree op het allerhoogste podium niet uitgesloten. De zwemselectie voor de Paralympische Spelen wordt in april bekendgemaakt.

Foto: Mathilde Dusol

3. Chantal van Engelen, boccia
Stapte in 2023 uit de schaduw van bocciapionier Daniel Perez. Samen werden ze Europees kampioen in de landenwedstrijd; ook met Marco Dekker. En individueel veroverde de 23-jarige Van Engelen (foto boven) ook Europees goud in Rotterdam. Is op weg naar de Paralympische Spelen een van de steunpilaren van het Nederlands team én zou in Parijs zomaar de beste paralympische Nederlandse bocciaprestatie – het zilver van Perez in Rio de Janeiro – kunnen evenaren. 

4. Niels Vink, rolstoeltennis
Is in de quad-divisie samen met landgenoot Sam Schröder toonaangevend. Vink won de afgelopen twee jaar Roland Garros en aangezien het paralympisch rolstoeltennistoernooi ook op het gravel in Bois de Boulogne plaatsvindt, lijkt de 20-jarige Helmonder de favoriet. Met zeven grandslamtitels en het goud van Tokio al op zak, lijkt Schröder en Vink niets in de weg te staan om hun paralympische gouden medaille in het dubbelspel te prolongeren.

5. Sanne Voets, dressuur
Maakte de afgelopen acht jaar met haar paard Demantur furore met kürs op muziek op de tonen van Armin van Buuren en Haevn. Kiest richting Parijs voor een van de populairste Nederlandse bands van dit moment: Son Mieux. Als de hints die de 37-jarige ruiter gaf niet bedriegen, krijgen we op de Paralympische Spelen een veelkleurige kür te zien met hun hit Multicolor als decor. Première van de proef is in maart op Indoor Brabant.

6. Jean-Paul Montanus, tafeltennis
Leek als regerend Europees kampioen en nummer 2 van de wereld op weg naar iets moois op de Paralympische Spelen van 2021. Om mentale redenen koos hij ervoor níet naar Tokio te gaan en even afstand te nemen van de sport. Inmiddels is de 31-jarige Montanus terug en mag hij zich wereldkampioen in het dubbelspel (met Kelly van Zon) en vice-wereldkampioen in het enkelspel noemen. Opnieuw is paralympisch succes mogelijk.

7. Mariska Beijer, rolstoelbasketbal
Kan met de rolstoelbasketbalvrouwen de achtste grote titel op rij gaan winnen in Parijs. Werd verkozen tot meest waardevolle speelster op EK’s, WK’s en Paralympische Spelen en is op weg naar haar tweede goud ook favoriet om die titel in Parijs te veroveren. Los van Beijer is het hele rolstoelbasketbalteam er eentje om in de gaten te houden – en dat ga ik dan ook doen (Daarover later meer!).

8. Jetze Plat, atletiek/triatlon/wielrennen
Topper in de triatlon en in het handbiken. Won Europese titels, wereldtitels en in 2021 goud in beide sporten. Na Tokio maakte de 32-jarige Zuid-Hollander een uitstapje naar de marathon, voor een extra trainingsprikkel. Die prikkel leidde tot aansluiting bij de wereldtop en als wheeler (rolstoelatleet) wil Plat nu óók naar de Paralympische Spelen. Kan daar zijn status van ‘wereldtop’ verheffen tot ‘legendarisch’ door in drie sporten eremetaal te winnen.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto’s: Ilse Schaffers (Sanne Voets), Mathilde Dusol (overig)