LONDEN/WENEN – De Internationale Tennis Federatie (ITF) en het Europees Paralympisch Comité (EPC) hebben de kwalificatie-eisen voor het rolstoeltennistoernooi van de European Para Championships bekendgemaakt. De conclusie voor Nederland: slechts twee vrouwen, twee mannen en twee quadspelers mogen deelnemen.

De European Para Championships zijn een verzameling van tien Europese parasportkampioenschappen. Rolstoeltennis kent geen Europese kampioenschappen en dus is de sport een wat vreemde eend in de bijt. De ITF heeft bepaald dat het toernooi wordt ingeschaald op het vierde niveau (ITF2). Er zijn ook punten voor de wereldranglijst te verdienen.

In totaal doen er in Rotterdam 24 mannen, 16 vrouwen en 12 quadspelers (spelers met een handicap aan benen en armen, RW) mee. Europese spelers kunnen zich via de wereldranglijst van 22 mei 2023 kwalificeren. Per land zijn er maximaal twee mannen, twee vrouwen en twee quadspelers welkom. Via het toernooi is voor de winnende man en vrouw een rechtstreeks ticket voor de Paralympische Spelen in Parijs te verdienen.

Interne strijd
In de quaddivisie levert dit voor Nederland geen interne strijd op; Niels Vink (nummer 1 van de ranglijst) en Sam Schröder (2) zullen zich kwalificeren. Bij de vrouwen lijkt Diede de Groot (1) zeker van haar ticket, het puntenverschil tussen Aniek van Koot (3) en Jiske Griffioen (4) is overbrugbaar. Wie van die twee op 22 mei het hoogst geklasseerd staat, gaat naar Rotterdam.

Ook bij de mannen zal er een Nederlandse speler af moeten vallen. Ruben Spaargaren (6, foto), Tom Egberink (9) en Maikel Scheffers (11) strijden om de twee tickets.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol