PARAWATCHER XL – Daniel Abraham Gebru. Je kent ‘m nog wel van dat knotsgekke wielermoment tijdens de Paralympische Spelen. De nummers één en twee sprinten voor goud, vallen een paar meter voor de finish en Gebru is de lachende derde. Hij pakt goud. En nu zet hij de volgende stap in zijn carrière.

Na het goud in Rio de Janeiro won de geboren Eritreër dit jaar als paralympiër goud op de WK en bij de ‘valide’ NK goud bij de elite zonder contract. En blijkbaar maakte dat indruk. Komend seizoen maakt Gebru (32 jaar) zijn debuut in de UCI Continental Tour, in de ploeg van Beat Cycling Club.

En daar zitten niet de minste namen bij. Zo bestaat de baanploeg uit onder anderen Theo Bos, Matthijs Büchli en Tim Veldt.

We vinden het ook belangrijk dat onze rijders opvallende en inspirerende verhalen hebben

Volgende stap
Maar… Waarom Gebru? Geert Broekhuizen, mede-oprichter van BEAT Cycling Club, legt op de website van de club uit: “We selecteren onze rijders op basis van twee criteria. Hun sportieve kwaliteiten en ambities staan ​​voorop. We vinden het echter ook belangrijk dat onze rijders opvallende en inspirerende verhalen hebben. Zo kwamen we Daniel tegen.”

Vluchteling
Gebru kwam op 15-jarige leeftijd als vluchteling uit Eritrea naar Nederland. Hij bouwde hier een leven op, via zijn pleeggezin kwam hij bij een wielerclub terecht. Een logische stap, als juniorkampioen van Eritrea. De eerste acht jaar heeft hij de status van vluchteling, in 2008 mag hij door de generaalpardonregeling in Nederland blijven.

Daniel vertelt het verhaal hoe wielrennen bijdraagt aan een succesvolle toekomst

In 2010 krijgt hij ook al eens een wielercontract, bij Marco Polo Cycling – tot die ploeg in 2012 opgedoekt wordt bij gebrek aan geld. En ineens beland hij in het paralympische spoor. Gebru heeft namelijk een onderontwikkeld onderbeen.

Hij komt in de Nederlandse selectie en ondanks dat hij nog geen Nederlands paspoort heeft, mag hij voor zijn nieuwe thuisland uitkomen. Zo wint hij goud in Rio de Janeiro op de wegwedstrijd. In een knotsgekke finale.

En na dat goud, en zijn nationale titel, keert Gebru nu dus terug in het profpeloton. Zoals Broekhuizen uitlegt: “Daniel was afgelopen jaar één van de beste Nederlandse amateurrenners. Daarnaast kunnen we via hem het verhaal vertellen hoe fietsen heeft gediend als middel om deel te nemen aan de maatschappij en een manier is om zich voor te bereiden op een succesvolle toekomst.”

Op de website van Beat Cycling Club stelt Gebru zichzelf voor:

ParaWatcher XL
Deze eerste week van januari is alle ParaWatcher XL content voor iedereen te zien en lezen. Wil je na deze week ook alle paralympische verhalen, nieuws, interviews en reportages volgen? Neem dan nu een abonnement op ParaWatcher XL (en profiteer van een mooie introductiekorting).