Parazwemster Chantalle Zijderveld heeft haar wereldtitel op de 100 meter schoolslag heroverd. De 22-jarige Amersfoortse zette na de Paralympische Spelen in 2021 een punt achter haar carrière, kwam daar snel op terug en won in Manchester alsof ze nooit was weggeweest.

Dat Zijderveld nog niet terug is op haar oude niveau, bewees haar tijd wel: in de finale in Manchester zwom ze ruim twee seconden langzamer dan haar wereldrecord (1:10.99) van de paralympische finale in Tokio. ‘Ik had geen idee waar ik stond, omdat ik pas weer een half jaar serieus aan het trainen ben’, blikte ze dan ook terug. ‘Het ging vandaag dan ook echt niet om de tijd.’ Achter Zijderveld ging het zilver naar landgenote Lisa Kruger, brons was voor de Australische Keira Stephens.

Goud en zilver
Naast het goud van Zijderveld en zilver van Kruger was er op de eerste dag van de WK parazwemmen in Manchester nog meer Nederlands succes. Rogier Dorsman verdedigde zijn wereldtitel op de 50 meter vrije slag met succes, Liesette Bruinsma pakte op diezelfde afstand het zilver. De blinde zwemster uit Wommels hervond dit jaar na een moeizame periode het plezier in het zwemmen: ‘Ik ben blij met deze steady races. Zilver had ik niet verwacht en ik heb genoten van de finale.’

Vandaag komen Kruger (200 meter wisselslag) en Dorsman (100 meter vlinderslag) opnieuw in actie. Ook Bas Takken zwemt de 200 meter wisselslag.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.