De Nederlandse rolstoelbasketbalmannen hebben zich op de wereldkampioenschappen als groepswinnaar geplaatst voor de knock-outfase. Na winst op Zuid-Korea en Frankrijk werd ook Argentinië verslagen. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar won nipt, met 73-69.

In de eerste drie kwarten bouwde Nederland zijn voorsprong op de kampioen van Zuid-Amerika steeds verder uit. Met nog tien minuten te spelen kende Oranje een riante uitgangspositie: 61-45. Mattijs Bellers en Mendel op den Orth waren zowel aanvallend als defensief belangrijk. In het laatste kwart was het echter Argentinië dat de klok sloeg; de ploeg scoorde ineens makkelijker en Nederland wist daar weinig tegenover te zetten. Bij het eindsignaal waren er van de Nederlandse voorsprong nog 4 punten over.

In de eerste knock-outronde speelt Nederland als winnaar van groep C nu tegen Irak, dat vierde werd in groep D. Irak verloor in de groepsfase drie keer met ruime cijfers en het mag voor Oranje dan ook geen probleem zijn de kwartfinales te bereiken. De wedstrijd tegen Irak is morgenavond om 18.30 uur (Nederlandse tijd).

Vrouwen
De Nederlandse vrouwen wonnen in Dubai ook hun vierde groepsduel. Japan werd met 96-42 verslagen. Komende zaterdag (14.00 Nederlandse tijd) wacht de laatste wedstrijd in de groepsfase tegen de Verenigde Staten.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher