Paradressuurruiters Demi Haerkens en Sanne Voets hebben in het Brabantse Deurne opnieuw laten zien aan elkaar gewaagd te zijn. Voets, regerend paralympisch en wereldkampioen, heeft in de 25-jarige Haerkens een te duchten concurrente in haar eigen handicapklasse.

De wedstrijden in Deurne golden als laatste observatiemoment voor bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink de selectie voor de Europese kampioenschappen bekendmaakt. Zij doet dat op basis van de scores en de proeven die ze gezien heeft tijdens een drietal belangrijke (inter)nationale wedstrijden. Haerkens was in Deurne met haar paard EHL Daula in Grade IV de sterkste in de individuele proef en teamtest, Voets scoorde met haar Demantur RS2 hoger in de vrije kür op muziek.

Naast Haerkens en Voets lijkt ook Frank Hosmar zeker van een plek in de EK-ploeg. Hij zette met zijn paard Alphaville in Deurne drie goede scores neer en bewijst al jaren aan de top mee te doen. Sinds 2009 maakte de 54-jarige Haarlenaar altijd deel uit van het Nederlands team op EK’s, WK’s en Paralympische Spelen. Op alle toernooien wist hij een of meer medailles mee naar huis te nemen.

Vierde ticket
Van Rooijen-Heuitink zal zich komende dagen vooral moeten buigen over de keuze voor haar vierde ruiter. Op basis van de drie wedstrijden lijken Lotte Krijnsen met Rosenstolz en Britney de Jong met Caramba de voornaamste kandidaten voor een plek in de Nederlandse ploeg. Krijnsen maakte vorig jaar met Haerkens, Voets en Hosmar nog deel uit van het team dat wereldkampioen werd.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers