Het verloop van de Nederlandse kampioenschappen para-wielrennen werd afgelopen weekend bepaald door het weer. Kou, wind en regen leidden in het Limburgse Beek tot veel uitvallers en daardoor verrassende winnaars.

Vooraf was al duidelijk dat de Nederlandse kampioenschappen in Beek een slijtageslag zouden worden. In elke ronde van 3,5 kilometer moesten de deelnemers de Adsteeg beklimmen; bekend uit onder andere de Amstel Gold Race. De klim is niet lang, maar kent wel stijgingspercentages tot bijna 10%. En hoewel de zomertijd de nacht ervoor is ingegaan, lijkt het qua weer tijdens de NK eerder op een gure herfstklassieker.

Onder die omstandigheden staat er een mooi peloton wielrenners, handbikers en tandems aan de start. Bij de handbikers zijn het de bekende namen die elkaar in de eerste ronden opzoeken: Mitch Valize, Jetze Plat en Johan Reekers. In de andere handicapklassen is er vanaf de start al geen sprake meer van iets dat op een peloton lijkt; er rijden slechts individuen rond, die vooral strijden met zichzelf en de elementen.

Para-toppers
Toch zijn het aan de finish meestal de para-wielertoppers die winnen: cyclisten Martin van de Pol en Aniek van den Aarssen, tandemkoppel Vincent ter Schure en Timo Fransen en handbikers Mischa Hielkema, Jetze Plat, Jennette Jansen en Chantal Haenen. De H5-klasse krijgt een verrassende winnaar: Roel Bruijn. Paralympisch kampioen Valize en veteraan Reekers stappen in die klasse – genoeg gegeseld door de kou – vroegtijdig af, met het oog op het naderende internationale seizoen.

Alle uitslagen van de NK para-wielrennen vind je hier.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.