De Nederlandse handbikers hebben op de eerste dag van de WK op de weg de tijdritten gedomineerd. In totaal haalde de ploeg vijf gouden en een zilveren medaille binnen op het lastige parcours ronde de Schotse stad Dumfries.

Voor vier van de vijf Nederlandse wereldkampioenen betekende het goud in Dumfries prolongatie van hun wereldtitel. Voor Jetze Plat (H4-handicapklasse) was het al zijn elfde wereldtitel in de handbike sinds 2017. Ook Jennette Jansen (H4), Chantal Haenen en Mitch Valize (H5) herhaalden hun prestatie van vorig jaar. Achter wereldkampioen Valize veroverde Tim de Vries het zilver.

Voor Mark Mekenkamp betekende het goud in de H3-klasse zijn eerste wereldtitel. Vorig jaar moest hij de wereldkampioenschappen nog laten schieten door gezondheidsproblemen, dit jaar was de 50-jarige Saasvelder na een aantal ingrijpende operaties aan zijn zitvlak een maatje te groot voor alle concurrenten. Op het 17 kilometer lange parcours zette hij de Amerikaan Ryan Pinney en Federico Mestroni uit Italië, die zilver en brons pakten, op bijna een minuut achterstand.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.