Parazwemmers Marc Evers en Olivier van de Voort hebben voldaan aan de kwalificatielimieten voor de Paralympische Spelen in Parijs. Beiden verdwenen de afgelopen jaren naar de achtergrond; Van de Voort stopte eind 2017 zelfs helemaal met topsport. Tijdens de Rotterdam Qualification Meet bewezen ze dat ze nog/weer met de besten mee kunnen. 

Hillegommer Evers (32) werd in 2012 en 2016 twee keer paralympisch kampioen, maar wist zich de laatste jaren niet meer te meten met de wereldtop. Na de voor hem teleurstellende Paralympische Spelen in Tokio vertrok hij bij de nationale ploeg. Toenmalig bondscoach Sander Nijhuis en hij hadden zogezegd ‘een andere visie op de sport’. En dus keerde hij terug naar zijn oude trainer Wim ten Wolde. Die bracht hem in 2012 naar zijn eerste paralympische succes.

Van de Voort (26) zette in oktober 2017 een punt achter zijn topsportcarrière. De afgelopen jaren stonden voor hem in het teken van zijn studie voedingswetenschap en innovatie. Half november dook zijn naam ineens op tijdens de World Series in Egypte. Hij zwom daar relatief bescheiden tijden op de 100 meter vrije slag.

Limieten
In Rotterdam zwommen Evers (handicapklasse S14, red.) en Van de Voort (S10) onder de gestelde kwalificatielimieten voor de 100 meter rugslag. Dat is ook de afstand waarop ze beiden in 2016 paralympisch zilver wonnen. Evers werd op die afstand in 2012 paralympisch kampioen. Of ze volgend jaar écht naar Parijs mogen, horen ze pas in april. Dan worden de voor de Nederlandse ploeg beschikbare startbewijzen verdeeld onder de zwemmers die aan de kwalificatielimieten hebben voldaan.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol (EK 2014, Marc Evers wint goud)


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.