De Nederlandse parawielrenners zijn het paralympisch jaar 2024 goed begonnen in Australië. In Adelaide opende een kleine selectie het wereldbekerseizoen met het maximaal haalbare aantal van zes medailles. De UCI World Cups zijn belangrijke kwalificatiemomenten richting de Paralympische Spelen.

Tandemkoppel Tristan Bangma en Patrick Bos waren in Australië goed voor twee gouden medailles. Op het motorcircuit in Tailem Bend, zo’n honderd kilometer ten zuiden van Adelaide, zette het Nederlandse koppel zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd de concurrentie op achterstand.

Handbiker Tim de Vries (klasse H5) moest in de tijdrit nog zijn meerdere erkennen in de Chinees Quangli Liu, die 18 seconden sneller finishte dan de Nederlander. In de wegwedstrijd rekende de Vinkevener na bijna 55 kilometer op de streep af met Liu. Brons ging naar de Thai Atachai Sriwichai. Martin van de Pol (C5) veroverde op het motorcircuit twee keer brons.

Kwalificatie
De vier renners reisden naar Adelaide af om belangrijke kwalificatiepunten te verdienen op weg naar de Paralympische Spelen. Tot en met 30 juni 2024 kunnen wielrenners punten verdienen voor de wereldranglijst, die in de eerste plaats bepalen hoeveel startbewijzen elk land krijgt toegewezen. Afhankelijk van het aantal startbewijzen wordt vervolgens bepaald welke wielrenners (baan en weg) Nederland gaan vertegenwoordigen in Parijs.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit persbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de persberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.